حذف صفر از پول ملی ابزاری برای حمایت دولت از اقتدار سیاستهای پولی به شمار میرود. استفاده از سیاست حذف صفر از پول ملی نقش مهمی در ارتقای جایگاه اعتماد عمومی مردم نسبت به دولتها دارد. در نظامهای سیاسی دموکراتیک استفاده از حذف صفر پول ملی، میتواند نقش مهمی در انتخاب مجدد یک حزب داشته باشد و برعکس.[1] اگر مردم اعتماد خود را نسبت به پول ملی از دست دهند، ارزهای خارجی بخصوص آنها که پرستیژ بیشتری دارند، رواج مییابند که این امر فشار اقتصادی و روانی زیادی بر دولتها وارد میکند. در این صورت است که سیاستهای اقتصادی دولت تحت تاثیر بازارهای مالی بین المللی قرار میگیرند و همچنین بانکهای مرکزی خارجی بر سیاستهای اقتصادی کشور مذکور تاثیر میگذارند. در اینجا حذف صفر مانع از نفوذ ارزهای خارجی در اقتصادی و پیامدهای آن میشود.
کنترل دولت بر پول ملی نشانه و شاخص یک دولت و ملت مدرن است و زمانی که ارزش پول ملی به جای طلا و نقره توسط اعتماد عمومی مردم حفظ میشود، دولتها وظیفه سنگینی برای حفظ ارزش و جایگاه پول ملی دارند.
تلاش برای اصلاح واحد پول ملی و معرفی واحد پول جدید نیز زمینه دیگری برای حذف صفرهای پول ملی است. تعریف واحد پول جدید برای مردم خیلی مشکل است و حذف صفر از پول ملی مکانیسم مناسبی برای تعریف پول ملی جدید است. به عنوان مثال وقتی دولت از مردم میخواهد تا پول قدیمی را ظرف مدت کوتاهی با پول جدید معاوضه کنند، این احتمال وجود دارد که همهی پولهای قدیمی با پولهای جدید معاوضه نشود و مشکلاتی در معاملات و سایر روابط مربوط به پول پیش آید.
حال اینکه خود سیاست حذف صفر از پول ملی چه فواید و آسیبهایی دارد و اجرای آن چگونه میسر میشود بحثی است که با بررسی تاریخچه این سیاست و هچنین تجربه دیگر کشورها به آن میپردازیم. سپس با بررسی تاثیر سیاست حذف صفر از پول ملی بر تورم از دیدگاه صاحبنظران، ایران و حذف 3 یا 4 صفر از واحد ریال را مورد بحث قرار داده و نتیجه و پیشنهادات را در این مقاله در خصوص حذف صفر از ریال ایران ارائه میکنیم. آمارها و نوع و چگونگی حذف صفر از پول ملی از یافتههای مقاله میباشد
[1] نشریه بیمه و توسعه-سال چهرم- شماره 13و14